Usein kysytyt kysymykset

Kirjautuminen 

En pääse kirjautumaan sisään, missä vika?

Kirjautuessa tulee käyttää käyttäjätunnusta ja salasanaa. Sähköpostiosoitteesi ei ole käyttäjätunnus. 

Voit palauttaa/vaihtaa salasanasi Tunnuksen palauttaminen -toiminnon avulla (kirjautumissivulla). Tunnuksen palauttamisessa/vaihtamisessa sinun tulee antaa sama sähköpostiosoite, jota käytit rekisteröityessäsi. Mikäli sähköpostiviestiä ei kuulu muutaman minuutin kuluessa, olet luultavasti antanut väärän sähköpostiosoitteen - toiminto ei tietoturvasyistä kerro, löytyykö antamasi sähköpostiosoite järjestelmästä vai ei. Tarkista myös onko viesti joutunut roskapostikansioon. 

On myös mahdollista, että olet jo rekisteröityessäsi antanut virheellisen sähköpostiosoitteen järjestelmään. Tällöin et pysty resetoimaan salasanaasi, koska viesti ei tule sinulle koskaan perille. Tällaisessa tapauksessa sinun on otettava yhteyttä Pyöräilykuntien verkostoon tilanteen selvittämiseksi. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.


Olen ollut aikaisemmin mukana Kilometrikisassa, pitääkö minun luoda uusi tunnus?

Jos olet ollut mukana Talvikilometrikisassa tai Kilometrikisassa aikaisemmin, niin sinulla on jo tunnus palveluun, ja voit käyttää sitä myös tulevissa kisoissa. 


Joukkue

Mistä saan tietooni joukkueen osallistumiskoodin?

Jotta voit liittyä mukaan joukkueeseen ja kisaan, tarvitset joukkueesi osallistumiskoodin. Saat koodin joukkueenne kapteenilta, työpaikan kahvihuoneen seinältä, intranetistä tai muusta vastaavasta paikasta, jossa osallistumiskoodia on joukkueenne ja yhteisönne toimesta jaettu. Osallistumiskoodit ovat yksilöllisiä ja kirjainkoko on merkitsevä. Eri kisoihin on myöskin aina uudet koodit, eli viime vuoden koodi ei käy tämän vuoden kilpailuun!


Huomasin liittyneeni väärään joukkueeseen. Mitä teen?

Pyydä joukkueen kapteenia poistamaan sinut joukkueesta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös ylläpitoon tilanteen selvittämiseksi (yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopusta). Tämän jälkeen voit kirjautua sisään ja liittyä osaliistujakoodilla johonkin toiseen joukkueeseen. Huom! Älä kuitenkaan kokeile samaa osallistumiskoodia uudestaan, sillä päädyt vain uudestaan samaan joukkueeseen! Tarkista siis osallistujakoodi joukkueenne kapteenilta, kahvihuoneen seinältä, intranetistä tai muusta vastaavasta paikasta, jossa osallistumiskoodia on joukkueenne ja yhteisönne toimesta jaettu. Osallistumiskoodit ovat uniikkeja ja kirjainkoko on merkitsevä.


En halua näkyä joukkueeni osallistujalistassa koko nimelläni tai tunnuksellani. Mitä teen?

Rekisteröitymisen jälkeen voi määritellä oikeasta nimestäsi tai käyttäjätunnuksestasi erillisen nimimerkin, jolla näyt muille käyttäjille. Nimimerkki on eri asia kuin käyttäjätunnus, jota käytät vain kirjautumiseen. Saadaksesi nimimerkin käyttöösi, toimi seuraavasti:

Huomaa, että kuten käyttäjätunnuksetkin, myös nimimerkit ovat uniikkeja, jotta nimimerkit erottuvat toisistaan esimerkiksi keskusteluissa. Haluamasi nimimerkki voi siis olla jo jonkin toisen käyttäjän varaama. Tällaisissa tapauksissa sinun on vain keksittävä jokin toinen nimimerkki.


Olin mukana myös Talvikilometrikisassa, mutta en löydä enää joukkueen tuloksia. Ovatko ne tallessa?

Tulokset ja kirjaukset ovat kyllä tallessa. Voit selata eri kisojen tuloksia kirjautumalla sisään, klikkaamalla oikeasta ylänurkasta käyttäjätunnustasi ja valitsemalla "Omat joukkueet".


Joukkueemme kilometrien keskiarvo henkilöä kohden näyttää vähäisemmältä kuin pitäisi.

Kilometrikisassa joukkueen kokonaiskilometrimäärä jaetaan vähintään viidellä, vaikka joukkueessa on alle 5 osallistujaa. Tämä maininta löytyy myös kisan säännöistä.

Sähköpyöräsarjassa joukkueen kilometrit jaetaan kolmella.


Joukkueessamme on yli 25 jäsentä, mutta emme näy suursarjassa.

Kisan aikana suursarjaan siirtyy, mikäli joukkueessa on vähintään 25 aktiivista polkijaa eli henkilöä, jotka ovat tehneet kisan aikana yhdenkin kilometrimerkinnän. Ennen kisan aloitusta joukkue kuitenkin näytetään suursarjassa, mikäli joukkueessa on vähintään 25 osallistujaa. Kisan alettua joukkue aloittaa siis piensarjasta ja nousee suursarjaan automaattisesti, kun joukkueessa on riittävästi aktiivisia polkijoita.


Järjestelmä ei hyväksy joukkueen verkkosivujen osoitetta, mitä teen? 

Joukkueen verkkosivujen osoite tulee kirjoittaa muodossa:

Ilman ''http://'' tai ''https://'' järjestelmä ei hyväksy osoitetta. 


Voinko osallistua kisaan useammassa joukkueessa?

Sama henkilö voi osallistua jokaisessa kisassa vain yhteen joukkueeseen kerrallaan. Samassa kisassa ei voi kerryttää kilometrejä- ja/tai minuutteja useammassa joukkueessa. Tällä säännöllä pyritään välttämään tilanteet, joissa samat henkilöt perustavat useita joukkueita ja pyöräilevät samoista henkilöistä koostuvat joukkueet kisan kärkisijoille. Tämä sääntö takaa myös sen, että kisajärjestäjä on tietoinen osallistuvien henkilöiden määrästä ja kaikkien osallistujien yhteensä polkemasta määrästä kussakin kisassa.


Kilometrien ja minuuttien kirjaaminen 

Olen kirjannut kilometrejä tai minuutteja, mutta ne eivät päivity tilastoihin.

Kilometri- ja minuuttikirjauksia kertyy järjestelmään miljoonia. Niinpä joitakin joukkue- ja kisastatistiikkoja päivitetään tausta-ajoina n. 10 min välein. Mikäli näet kilometrisi kalenterinäkymässä, ovat ne kyllä tallentuneet järjestelmään ja tulevat huomioiduksi myös näissä tuloksissa hetken päästä. Viimeisin päivitysajankohta löytyy taulukon alapuolelta. 


 Miksi sisällä pyöräiltyjä kilometrejä ja minuutteja ei hyväksytä kisassa?

Kisan hengen mukaisesti suoritukset tulee polkea ulkona. Esimerkiksi sisähallissa tai spinning-salissa pyöräilyä ei lasketa. Kilometrikisan pääasiallinen tarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään paikasta toiseen. 


Sähköpyöräsarja

Miten voin merkitä sähköpyörällä ajetut kilometrit? 

Mikäli käytät sähköavusteista polkupyörää osassa tai kaikissa matkoistasi, käy laittamassa Omat tiedot -sivulla asetus päälle, jonka avulla voit helposti kirjata minkä tahansa päivän kirjauksen joko tavallisella tai sähköavusteisella pyörällä ajetuksi matkaksi. 


Miten sähköpyöräsarjaan liitytään? Säilyykö joukkue myös sarjassa, johon se ilmoitettiin?

Sähköpyöräsarjassa kilpailevat automaattisesti ne joukkueet, joissa yksikin jäsen on kirjannut sähköpyörällä ajettuja kilometrejä. Sähköpyörällä ajava kisaaja voi valita kilometrien kirjausnäkymässä, onko yksittäinen kilometrikirjaus ajettu sähköpyörällä vai ei. Näin myös kaikilla osan matkoistaan sähköpyörällä ajavilla on mahdollista merkitä kaikki matkansa järjestelmään. Joukkue säilyy alkuperäisessä sarjassa, vaikka joku jäsenistä merkitsisi sähköpyörällä kuljettuja kilometrejä järjestelmään. 

Sähköpyörällä tehtyjä suorituksia voi ilmoittaa vain kilometreissä. Tämä johtuu siitä, että sähköpyörällä ajamisesta sasttaa saada "etua" kilometrimäärissä, mutta minuutteja kertyy tavalliseen pyörään verraten vähemmän kun sama matka taittuu sähköpyörällä usein nopeammin. 


Ajan saman päivän aikana sekä sähköpyörällä että normaalilla polkupyörällä, miten merkitsen kilometrit?

Jos osallistuja käyttää saman vuorokauden aikana sekä normaalia polkupyörää että sähköpyörää, tulee kilometrit merkitä järjestelmään seuraavasti: Joka toinen päivä sähköpyöräkilometrit ja joka toinen päivä normaali pyörällä ajetut kilometrit. Järjestelmän kalenteri ei tällä hetkellä hyväksy kuin jomman kumman vaihtoehdon (sähkopyörä tai tavallinen pyörä). 


Pien-, suur-, teho- ja kuntasarjat 

Mikä on kuntasarja?

Kuntasarjaan ei tarvitse ilmoittauduta erikseen, mutta polkijan täytyy luonnollisesti olla mukana kisassa normaalisti osana jotakin joukkuetta. Jokainen polkija, joka on tallentanut tiedon omasta kotikunnastaan Omat tiedot -sivulla, alkaa automaattisesti kartuttamaan myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla. Kuntasarjan tulokset päivittyvät tunnin välein.


Kalori-, ja CO2 -laskurit

Miten kalorilaskuri toimii?

Kalorilaskuri antaa arvion kulutetuista kilokaloreista muutamian ajajan henkilökohtaisten tietojen ja ajettujen kilometrien perusteella. Jos kalorilaskurin haluaa käyttöönsä, tulee kalorilaskuria varten tarvittavat tiedot syöttää Omat tiedot -sivulle:

Taustatietoina kalorien arviointia varten kysytään polkijan sukupuoli, tyypillinen pyöräilyvauhti, pituus, paino ja ikä. Voit päivittää antamiasi arvoja milloin tahansa. Antamiasi uusia arvoja sovelletaan aina, kun lisäät uuden kilometrikirjauksen tai päivität jotakin olemassa olevaa kilometrikirjaustasi.

Kalorikulutus lasketaan vain niille päiville, joita tallentaessa mainitut taustatiedot ovat olleet käytössä. Jos siis eilisen kirjausta tehdessäsi et ollut vielä tallentanut taustatietoja, mutta nyt olet, niin käy klikkaamassa eilisen merkinnässä OK-nappulaa, niin myös eilisen osalta lasketaan kilokaloriarvio. (Yksityiskohtia ja esitystapaa parannellaan vielä.)

Kilokalorit lasketaan vain lihasvoimin pyöräillyistä kilometreistä. Laskennassa käytetään ns. MET-arvoa (metabolinen ekvivalentti), joka on lepoaineenvaihdunnan kerrannainen ja ihmisen suorituskykyä ilmaiseva yksikkö sekä arviota perusaineenvaihdunnasta (basal metabolic rate, MBR). 


Miten CO2-laskuri toimii?

Hiilidioksiidin säästö lasketaan kaavalla, jonka mukaan pyöräilijä säästää 0,07 litraa bensaa per ajamansa kilometri verrattuna saman matkan ajamiseen autolla. Yhden bensalitran palaminen tuottaa 2,5 kg hiilidioksidia. Tulos on suuntaa-antava, koska bensankulutukseen vaikuttaa moni asia, kuten auton moottori, ajonpeus, pysähtelyt jne.   


Ketjureaktio-kampanja

Laita liikkeelle Ketjureaktio!

Liitä joukkueesi Ketjureaktio-kampanjaan ja jaa pyöräilemällä saamaasi hyvää oloa myös muille. Ketjureaktioon liitytään Kilometrikisan ilmoittautumislomakkeella klikkaamalla "Osallistumme Punaisen Ristin Ketjureaktioon". Mitä enemmän kilometrejä joukkueesi kerää, sitä suurempi lahjoituspotti kertyy. 

Voit houkutella työnantajasi maksamaan lahjoituksen tai lahjoittaa itse. Kilometrikisan laskuri laskee Ketjureaktio-joukkueiden polkemien kilometrien lisäksi myös lahjoitussumman (1 €/25 km). Joukkueen nimen vieressä näkyy koko kisan ajan Punaisen Ristin logo, jotta muutkin näkevät teidän olevan hyvällä asialla.


Miten Ketjureaktio-kampanjassa kerätty avustussumma maksetaan? 

Ketjureaktiossa mukana olevien joukkueiden kapteeneihin ollaan yhteydessä Kilometrikisan loputtua ja heille toimitetaan ohjeet avustussumman maksamiseen. 


Yhteydenotto 

Kilometrikisassa 2021 on otettu käyttöön yhteydenottolomake, jonka voivat täyttää järjestelmään kirjautuneet. Ei-kirjautuneet voivat laittaa suoraan sähköpostia osoitteeseen info(at)poljin.fi. Huom! kuvaile yhteydenoton syy viestissä mahdollisimman tarkasti, jotta asiasi edistäminen käy nopeammin. Suomen Työsuhdepyörä


Powered by Tunturi


Wattcoach – Ride ahead.


Saimaa Cycle Tour


Move & Go


SPR Ketjureaktio