Säännöt

Kilometrikisan säännöt ja ohjeet

Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään tai -muuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueen saldoa. 

Minuuttikisaan ei ilmoittauduta erikseen vaan kaikki joukkueet ja kaikki joukkueiden jäsenet voivat kirjata halutessaan järjestelmään kilometrien rinnalla myös aikaa. Yksittäisen polkijan on mahdollista kirjata joko aikaa tai kilometrejä tai molempia. Joukkueen kesken voi toki sopia, kirjataanko molempia. Minuuttikisan päätarkoitus on tehdä kisailusta entistä tasapuolisempaa, madaltaa osallistumisen kynnystä ja kiinnittää huomiota pyöräilystä nautiskelun ja hitaasti kiiruhtamisen iloihin.

Kuntasarjassa kisaavat kunnat. Kuntasarjaan ei myöskään tarvitse ilmoittautua erikseen: jokainen polkija, joka on tallentanut tiedon omasta henkilökohtaisesta kotikunnastaan omiin tietoihinsa, alkaa automaattisesti kartuttamaan myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla.

Kilometrikisassa poljetaan koko joukkueen voimin kisan aukioloaikana aikana niin paljon kuin mahdollista. Tavoite on kannustaa mahdollisimman monia oman työ- tai muun yhteisön jäseniä osallistumaan kisaan yhteishengen ja kunnon kohottamiseksi. Mukaan voi ilmoittautua lisää osallistujia koko kisan ajan ja kilometrit voi kirjata myös takautuvasti. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit (ja minuutit), myös vapaa-ajan ja loma-ajan pyöräilyt.

Pyöräilykilometreiksi ja -minuuteiksi hyväksytään polkupyörän kaikilla eri lihasvoimin liikkuvilla sovelluksilla (tandem, nojapyörä, laatikkopyörä jne.) poljetut kilometrit ja minuutit sekä kickbikella eli potkupyörällä taitetut matkat. Kilometrikisan kilometrit pitää polkea kisan hengen mukaisesti ulkona, esim. sisähallissa pyöräiltyjä kilometrejä ei hyväksytä.

Sähköavusteisella polkupyörällä poljetut kilometrit hyväksytään mukaan kertoimella 0,5 eli jos polkee esim. 2 km sähköavusteisella, voi kisaan merkata 1 km. Sähköavusteinen polkupyörä tarkoittaa EU-säädösten mukaista polkupyörää, jonka maksiminopeus on rajoitettu 25 km / tunnissa ja jossa tarvitaan sähkömoottorin avustuksen ohella aina lihasvoimaa pyörän liikuttamiseen. Kuntopyörällä poljettuja kilometrejä ei voi laskea kisaan mukaan. Yksi henkilö voi osallistua kisaan ja kerätä kilometrejä vain yhdessä joukkueessa. Minuuttien kirjaamisen yhteydessä sähköavusteisella pyörällä poljetut minuutit saa kirjata toteutuneen minuuttimäärän mukaan.

Voittajajoukkue on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä osallistujaa kohden.

Sarjat, joiden 3 parasta joukkuetta palkitaan:

Jos joukkueessa on alle 5 henkilöä, joukkueen yhteensä polkemat kilometrit jaetaan viidellä.

Lopuksi on hyvä muistaa, että tämä on leikkimielinen kisailu, jonka päätarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään. Suurin osa palkinnoista arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Kunkin osallistujan itse merkkaamat kilometrit ja minuutit perustuvat viime kädessä luottamukseen ja toivomme kanssapolkijoilta korkeaa moraalia tässäkin suhteessa.

Yhteydenotot: Pyöräilykuntien verkosto ry / Matti Hirvonen, matti.hirvonen(at)poljin.fiMove & Go Finland