Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Kirjautuminen 

En pääse kirjautumaan sisään, missä vika?

Kirjautuessa tulee käyttää käyttäjätunnusta ja salasanaa. Sähköpostiosoitteesi ei ole käyttäjätunnus. 

Voit palauttaa/vaihtaa salasanasi Tunnuksen palauttaminen -toiminnon avulla (kirjautumissivulla). Tunnuksen palauttamisessa/vaihtamisessa sinun tulee antaa sama sähköpostiosoite, jota käytit rekisteröityessäsi. Mikäli sähköpostiviestiä ei kuulu muutaman minuutin kuluessa, olet luultavasti antanut väärän sähköpostiosoitteen - toiminto ei tietoturvasyistä kerro, löytyykö antamasi sähköpostiosoite järjestelmästä vai ei. Tarkista myös onko viesti joutunut roskapostikansioon. 

On myös mahdollista, että olet jo rekisteröityessäsi antanut virheellisen sähköpostiosoitteen järjestelmään. Tällöin et pysty resetoimaan salasanaasi, koska viesti ei tule sinulle koskaan perille. Tällaisessa tapauksessa sinun on otettava yhteyttä Pyöräilykuntien verkostoon tilanteen selvittämiseksi. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta. 

Olen ollut aikaisemmin mukana Kilometrikisassa, pitääkö minun luoda uusi tunnus?

Jos olet ollut mukana Talvikilometrikisassa tai Kilometrikisassa aikaisemmin, niin sinulla on jo tunnus palveluun, ja voit käyttää sitä myös tulevissa kisoissa. 


Joukkue

Mistä saan tietooni joukkueen osallistumiskoodin?

Jotta voit liittyä mukaan joukkueeseen ja kisaan, tarvitset joukkueesi osallistumiskoodin. Saat koodin joukkueenne kapteenilta, työpaikan kahvihuoneen seinältä, intranetistä, kotisivulta tai muusta vastaavasta paikasta, jossa osallistumiskoodia on joukkueenne ja yhteisönne toimesta jaettu. Osallistumiskoodit ovat yksilöllisiä ja kirjainkoko on merkitsevä. Jos koodi ei toimi, tarkista, että olet kirjoittanut (tai kapteenina jakanut) sen täsmälleen oikeassa kirjoitusasussa.

On myös hyvä muistaa, että Kilometrikisan ylläpito ei vastaa joukkueiden osallistumiskoodien luomisesta tai joukkuiden muodostamisesta millään tavoin. Meillä ei ole resursseja suorittaa koodien jakelua, emmekä muutoinkaan pysty tietämään, kuka jonkin joukkueen koodin kyselijöistä on oikeutettu saamaan pääsyn johonkin joukkueeseen ja kuka ei.

Niinpä onkin tärkeää, että joukkueen kapteenit tai valtuuttamansa tahot hoitavat joukkueen osallistumiskoodiin liittyvän tiedottamisen mahdollisimman kattavasti omissa organisaatioissaan ja yhteisöissään, jotta osallistumiskoodeihin liittyvät kyselyt eivät päädy Kilometrikisan ylläpitoon.

Esimerkiksi: Jos vaikkapa kunnalla on kuntalaisille tarkoitettu avoin joukkue, niin olisi mahtavaa, jos asiasta voisi tiedottaa suoraan vaikkapa kunnan kotisivujen ajankohtaista-osiossa, Facebookissa, Instagramissa ja muissa vastaavissa kunnan julkisissa kanavissa. Näin joukkue saa enemmän osallistujia ja me vähemmän palautetta. Kiitos etukäteen 😊

Me emme ylläpidosta käsin pysty myöskään osoittamaan kenellekään sopivaa joukkuetta. Jos et löydä itsellesi mistään joukkuetta (ja siis liittymiseen tarvittavaa osallistumiskoodia), voit aina perustaa oman joukkueesi ja ryhtyä keräämään siihen muuta porukkaa itse.

Huomasin liittyneeni väärään joukkueeseen. Mitä teen?

Voit suorittaa poistumisen joukkueesta itse 48 tunnin sisällä joukkueeseen liittymisestä. Toimi seuraavasti: Mene nykyisen joukkueesi omalle sivulle, jossa joukkueen polkijat ovat listattuna. Oman nimesi kohdalta löydät linkin "peruuta liittyminen". Klikkaa siitä ja seuraa ohjeita.

48 tunnin jälkeen vain joukkueen kapteeni voi peruuttaa osallistumisesi. Pyydä joukkueen kapteenia poistamaan sinut joukkueesta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös ylläpitoon tilanteen selvittämiseksi (yhteydenottolomake).

Kun olet poistunut joukkueesta, voit liittyä osallistujakoodilla johonkin toiseen joukkueeseen. Jos jouduit saamallasi koodilla väärään joukkueeseen, tarkista osallistujakoodi joukkueenne kapteenilta, kahvihuoneen seinältä, intranetistä tai muusta vastaavasta paikasta, jossa osallistumiskoodia on joukkueenne ja yhteisönne toimesta jaettu. Osallistumiskoodit ovat uniikkeja ja kirjainkoko on merkitsevä. Käyttämällä samaa koodia uudestaan päädyt vain uudestaan samaan joukkueeseen! 

En halua näkyä joukkueeni osallistujalistassa koko nimelläni tai tunnuksellani. Mitä teen?

Rekisteröitymisen jälkeen voi määritellä oikeasta nimestäsi tai käyttäjätunnuksestasi erillisen nimimerkin, jolla näyt muille käyttäjille. Nimimerkki on eri asia kuin käyttäjätunnus, jota käytät vain kirjautumiseen. Saadaksesi nimimerkin käyttöösi, toimi seuraavasti:

Huomaa, että kuten käyttäjätunnuksetkin, myös nimimerkit ovat uniikkeja, jotta nimimerkit erottuvat toisistaan esimerkiksi keskusteluissa. Haluamasi nimimerkki voi siis olla jo jonkin toisen käyttäjän varaama. Tällaisissa tapauksissa sinun on vain keksittävä jokin toinen nimimerkki.

Olin mukana myös Talvikilometrikisassa, mutta en löydä enää joukkueen tuloksia. Ovatko ne tallessa?

Tulokset ja kirjaukset ovat kyllä tallessa. Voit selata eri kisojen tuloksia kirjautumalla sisään, klikkaamalla oikeasta ylänurkasta käyttäjätunnustasi ja valitsemalla "Omat joukkueet". 

Joukkueemme kilometrien keskiarvo henkilöä kohden näyttää vähäisemmältä kuin pitäisi.

Kilometrikisassa joukkueen kokonaiskilometrimäärä jaetaan vähintään viidellä, vaikka joukkueessa on alle 5 osallistujaa. Tämä maininta löytyy myös kisan säännöistä. Sähköpyöräsarjassa joukkueen kilometrit jaetaan kolmella

Joukkueessamme on yli 25 jäsentä, mutta emme näy suursarjassa.

Kisan aikana suursarjaan siirtyy, mikäli joukkueessa on vähintään 25 aktiivista polkijaa eli henkilöä, jotka ovat tehneet kisan aikana yhdenkin kilometrimerkinnän. Ennen kisan aloitusta joukkue kuitenkin näytetään suursarjassa, mikäli joukkueessa on vähintään 25 osallistujaa. Sähköpyöräkilometrit lasketaan sähköpyöräsarjaan kuuluviksi. Eli jos joukkueessa on 25 aktiivista polkijaa ja yksi heistä polkee pelkästään sähköpyörällä (ei yhtään tavallista kilometrimerkintää), joukkue ei vielä siirry suursarjaan.

Kisan alettua joukkue aloittaa siis piensarjasta ja nousee suursarjaan automaattisesti, kun joukkueessa on riittävästi aktiivisia polkijoita. 

Järjestelmä ei hyväksy joukkueen verkkosivujen osoitetta, mitä teen? 

Joukkueen verkkosivujen osoite ei ole pakollinen. Mikäli sen kuitenkin antaa, tulee siinä olla mukana alkuosa ''http://'' tai ''https://'' – ilman sitä järjestelmä ei hyväksy osoitetta. Eli vaikkapa https://www.esimerkki.fi on toimiva osoitemuoto. Osoite näkyy toimivana linkkinä joukkueen omalla sivulla. Joukkueen kapteeni voi muokata joukkueensa perustietoja milloin tahansa myös ilmoittaumisen jälkeen.

Voinko osallistua kisaan useammassa joukkueessa?

Et voi. Sama henkilö voi osallistua jokaisessa kisassa vain yhteen joukkueeseen kerrallaan. Et siis voi kerryttää kilometrejä- ja/tai minuutteja useammassa joukkueessa samassa kisassa. Tällä säännöllä pyritään välttämään tilanteet, joissa samat henkilöt perustavat useita joukkueita ja pyöräilevät samoista henkilöistä koostuvat joukkueet kisan kärkisijoille. Tämä sääntö takaa myös sen, että kisajärjestäjä on tietoinen osallistuvien henkilöiden määrästä ja kaikkien osallistujien yhteensä polkemasta määrästä kussakin kisassa.


Kilometrien ja minuuttien kirjaaminen 

Olen kirjannut kilometrejä tai minuutteja, mutta ne eivät päivity tilastoihin.

Kilometri- ja minuuttikirjauksia kertyy järjestelmään miljoonia. Niinpä joitakin joukkue- ja kisastatistiikkoja päivitetään tausta-ajoina n. 10 min välein. Mikäli näet kilometrisi kalenterinäkymässä, ovat ne kyllä tallentuneet järjestelmään ja tulevat huomioiduksi myös näissä tuloksissa hetken päästä. Viimeisin päivitysajankohta löytyy taulukon alapuolelta.  

Miksi sisällä pyöräiltyjä kilometrejä ja minuutteja ei hyväksytä kisassa?

Kisan hengen mukaisesti suoritukset tulee polkea ulkona. Esimerkiksi sisähallissa tai spinning-salissa pyöräilyä ei lasketa. Kilometrikisan pääasiallinen tarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään paikasta toiseen. 


Sähköpyöräsarja

Miten voin merkitä sähköpyörällä ajetut kilometrit? 

Mikäli käytät sähköavusteista polkupyörää osassa tai kaikissa matkoistasi, käy laittamassa Omat tiedot -sivulla asetus päälle, jonka avulla voit helposti kirjata minkä tahansa päivän kirjauksen joko tavallisella tai sähköavusteisella pyörällä ajetuksi matkaksi.  

Miten sähköpyöräsarjaan liitytään? Säilyykö joukkue myös sarjassa, johon se ilmoitettiin?

Sähköpyöräsarjassa kilpailevat (tavallisen sarjansa lisäksi) automaattisesti ne joukkueet, joissa yksikin jäsen on kirjannut sähköpyörällä ajettuja kilometrejä. Sähköpyörällä ajava kisaaja voi valita kilometrien kirjausnäkymässä, onko yksittäinen kilometrikirjaus ajettu sähköpyörällä vai ei. Näin myös kaikilla osan matkoistaan sähköpyörällä ajavilla on mahdollista merkitä kaikki matkansa järjestelmään. Joukkue luonnollisesti säilyy ja kisaa tavanomaiseen tapaan myös normaalissa sarjassa, vaikka joku jäsenistä merkitsisi sähköpyörällä kuljettuja kilometrejä järjestelmään. 

Sähköpyörällä tehtyjä suorituksia voi ilmoittaa vain kilometreissä. Tämä johtuu siitä, että sähköpyörällä ajamisesta sasttaa saada "etua" kilometrimäärissä, mutta minuutteja kertyy tavalliseen pyörään verraten vähemmän kun sama matka taittuu sähköpyörällä usein nopeammin.  

Ajan saman päivän aikana sekä sähköpyörällä että normaalilla polkupyörällä, miten merkitsen kilometrit?

Jos osallistuja käyttää saman vuorokauden aikana sekä normaalia polkupyörää että sähköpyörää, tulee kilometrit merkitä järjestelmään esimerkiksi seuraavasti: Joka toinen päivä sähköpyöräkilometrit ja joka toinen päivä normaali pyörällä ajetut kilometrit. Järjestelmän kalenteri ei tällä hetkellä hyväksy kuin jomman kumman vaihtoehdon (sähkopyörä tai tavallinen pyörä). 


Pien-, suur-, teho- ja kuntasarjat 

Mikä on kuntasarja?

Kuntasarjaan ei tarvitse ilmoittauduta erikseen, mutta polkijan täytyy luonnollisesti olla mukana kisassa normaalisti osana jotakin joukkuetta. Jokainen polkija, joka on tallentanut tiedon omasta kotikunnastaan Omat tiedot -sivulla, alkaa automaattisesti kartuttaa myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla. Kuntasarjan tulokset päivittyvät tunnin välein.


Kalori-, ja CO2 -laskurit

Miten kalorilaskuri toimii?

Kalorilaskuri antaa arvion kulutetuista kilokaloreista muutamian ajajan henkilökohtaisten tietojen ja ajettujen kilometrien perusteella. Jos kalorilaskurin haluaa käyttöönsä, tulee kalorilaskuria varten tarvittavat tiedot syöttää Omat tiedot -sivulle:

Taustatietoina kalorien arviointia varten kysytään polkijan sukupuoli, tyypillinen pyöräilyvauhti, pituus, paino ja ikä. Voit päivittää antamiasi arvoja milloin tahansa. Antamiasi uusia arvoja sovelletaan aina, kun lisäät uuden kilometrikirjauksen tai päivität jotakin olemassa olevaa kilometrikirjaustasi.

Kalorikulutus lasketaan vain niille päiville, joita tallentaessa mainitut taustatiedot ovat olleet käytössä. Jos siis eilisen kirjausta tehdessäsi et ollut vielä tallentanut taustatietoja, mutta nyt olet, niin käy klikkaamassa eilisen merkinnässä OK-nappulaa, niin myös eilisen osalta lasketaan kilokaloriarvio. 

Huomaa:

Miten CO2-laskuri toimii?

Hiilidioksiidin säästö lasketaan kaavalla, jonka mukaan pyöräilijä säästää 0,07 litraa bensaa per ajamansa kilometri verrattuna saman matkan ajamiseen autolla. Yhden bensalitran palaminen tuottaa 2,5 kg hiilidioksidia. Tulos on suuntaa-antava, koska bensankulutukseen vaikuttaa moni asia, kuten auton moottori, ajonpeus, pysähtelyt jne.   


Ketjureaktio-kampanja

Laita liikkeelle Ketjureaktio!

Liitä joukkueesi Ketjureaktio-kampanjaan ja jaa pyöräilemällä saamaasi hyvää oloa myös muille. Ketjureaktioon liitytään Kilometrikisan ilmoittautumislomakkeella klikkaamalla "Osallistumme Punaisen Ristin Ketjureaktioon". Mitä enemmän kilometrejä joukkueesi kerää, sitä suurempi lahjoituspotti kertyy. 

Voit houkutella työnantajasi maksamaan lahjoituksen tai lahjoittaa itse. Kilometrikisan laskuri laskee Ketjureaktio-joukkueiden polkemien kilometrien lisäksi myös lahjoitussumman (1 €/25 km). Joukkueen nimen vieressä näkyy koko kisan ajan Punaisen Ristin logo, jotta muutkin näkevät teidän olevan hyvällä asialla.

Miten Ketjureaktio-kampanjassa kerätty avustussumma maksetaan? 

Ketjureaktiossa mukana olevien joukkueiden kapteeneihin ollaan yhteydessä Kilometrikisan loputtua ja heille toimitetaan ohjeet avustussumman maksamiseen. 


 

Polar Flow -sovellus

Kuinka otan käyttöön Polar Flow -sovelluksen?

Lataa Polar Flow -sovellus omaan mobiililaitteeseen ja luo itsellesi tili, jos sinulla ei jo ole sitä. Kirjaudu sisään Kilometrikisaan ja aktivoi yhteys omista tiedoista kohdasta “Yhdistä Polar Flow -tilisi Kilometrikisaan”. Kaikki Polar Flow -palvelun kautta kerätyt pyöräilykilometrit ja -minuutit siirtyvät Kilometrikisan kalenteriin. Tietojen siirtyminen tapahtuu automaattisesti, kun harjoitustiedot ovat ensin tallennettu Polar Flow -palveluun. Polar Flow -sovellusta käyttäessäsi voit laittaa pyöräilemään lähtiessään Polar Flow -sovelluksesta harjoituksen päälle ja lopettaa ja tallentaa harjoituksen hypättyäsi pois pyörän selästä (Polarin urheilukelloja käyttävät voivat käynnistää synkronoinnin suoraan kellosta). Vain Polar Flow -palveluun tallennetut harjoitukset siirtyvät. 

Mitä harjoituksia Polar Flow’n kautta siirtyy? 

Kilometrikisan sääntöjen mukaisesti Polar Flow’sta siirtyvät vain ulkona tehtävät pyöräilyharjoitukset. Eli "Sisäpyöräily" / “Indoor Cycling” -valinnalla tehdyt harjoitukset eivät siirry Kilometrikisan kalenteriin. Kilometrikisan pääasiallinen tarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään paikasta toiseen. Kilometrikisaan siirretään sekä kilometrit että minuutit (minuuttikisaan).

Jos ajan monta kertaa päivässä, miten kilometrit ja minuutit päivittyvät kalenteriin? 

Jos Polar Flow’n tallentuu useampi harjoitus saman päivän aikana, niin Kilometrikisaa varten ne lasketaan siirrossa yhteen. Huom! Jos jo siirrettyä kalenterimerkintää käy muokkaamassa Kilometrikisan kalenterissa manuaalisesti, sille päivälle ei enää lasketa Polar Flow’sta uusia harjoituksia, vaikka samalle päivälle tulisikin Polar Flow’sta uusi pyöräilyharjoitus. Myöskään manuaalisesti jo aikaisemmin tehtyjä päivämerkintöjä ei koskaan ylikirjoiteta.

Voiko Polar Flow’ta käyttää ilman urheilukelloa tai aktiivisuusmittaria? 

Polar Flow on itsenäinen sovellus joka toimii myös ilman urheilukelloa tai aktiivisuusmittaria. Polar Flow kerää tietoa pyöräilyn kestosta, matkan pituudesta sekä ilmoittaa keski- ja maksiminopeudet. Polarin urheilukellon avulla pyöräilysuorituksesta saa huomattavasti tarkempaa tietoa, kuten pyöräilyharjoituksen vaikutuksesta, sykkeistä, tehokkuudesta ja energiankulutuksesta. Edistyksellisten harjoitusominaisuuksien lisäksi kellon avulla voi seurata myös päivittäistä aktiivisuutta, unta ja palautumista. Lisäksi Polar-urheilukello tarjoaa henkilökohtaista dataa ja opastusta kehittymisen tueksi sekä älykellojen keskeiset ominaisuudet. 

Mihin olen yhteydessä, jos Polar Flow ei toimi? 

Polar Flow -sovelluksen toimintaan liittyvissä kysymyksissä löydät vastauksia Polarin verkkosivuilta. Tarvittaessa ole yhteydessä Polarin asiakastukeen. Jos kysymyksesi liittyy Polar Flow’n ja Kilometrikisan väliseen tietojen siirtymiseen, ota yhteyttä palautelomakkeen kautta. 

Haluan purkaa Polar Flow’n ja Kilometrikisan välisen yhteyden, kuinka toimin? 

Halutessasi voit purkaa Kilometrikisan yhteyden Polar Flow -tiliisi Kilometrikisan Omat tiedot -sivun asetuksista. Jo siirretyt kilometri- ja minuuttimerkinnät säilyvät ennallaan. 

Huom. Yhteyden purkaminen on mahdollista tehdä myös Polar Flow -palvelun puolelta. Harjoitustietojen synkronointi päättyy riippumatta siitä, missä yhteyden purkaminen tehdään. Huomaa kuitenkin, että mikäli yhteys puretaan Polar Flow'sta Kilometrikisa ei "tiedä", että yhteys on purettu ja esittää yhteyden edelleen aktiivisena. Yhteyden saat kuitenkin päivitettyä myös Kilometrikisan näkökulmasta poistetuksi yksinkertaisesti klikkaamalla Kilometrikisan puolella "Pura yhteys" -nappia. Voit halutessasi luoda yhteyden milloin tahansa uudelleen.


Strava-integraatio

Kuinka otan käyttöön Strava-integraation?

Kirjaudu sisään Kilometrikisaan ja aktivoi yhteys omista tiedoista kohdasta “Yhdistä Strava-tilisi Kilometrikisaan”. Kaikki Strava-palvelun kautta kerätyt pyöräilykilometrit ja -minuutit siirtyvät Kilometrikisan kalenteriin. Tietojen siirtyminen tapahtuu automaattisesti, kun harjoitustiedot ovat ensin tallennettu Strava-palveluun.

Haluan vaihtaa Polar Flow'n Stravaan

Huomioithan, että mikäli vaihdat sovelluksesta toiseen (esim. Polarista Stravaan tai toisinpäin), automaattisesti tuotuja tietoja voidaan ylikirjoittaa, mikäli uuden sovelluksen kautta tulee samoja päiviä koskevia tietoja. Huom! Strava-sovellusta käyttöön ottaessasi voit myös valita, että et siirrä mitään harjoitustietoja takautuvasti – tällöin harjoitustietoja siirretään vain sovelluksen käyttöönottohetkestä eteenpäin.  

Harjoitustiedot eivät kirjaudu kalenteriini

Jos jo siirrettyä kalenterimerkintää käy muokkaamassa Kilometrikisan kalenterissa manuaalisesti, sille päivälle ei enää siirry Stravasta uusia harjoituksia, vaikka samalle päivälle tulisikin uusi pyöräilyharjoitus. Myöskään manuaalisesti jo aikaisemmin tehtyjä päivämerkintöjä ei koskaan ylikirjoiteta.

Siirtyykö sähköpyörällä poljetut (EBikeRide) kilometrit Kilometrikisan kalenteriin?

Mikäli Stravasta tulee harjoitustieto tyypillä "EBikeRide" (tavallinen ajo on "Ride"), se käsitellään sähköpyöräharjoituksena. Koska Kilometrikisassa ei ainakaan toistaiseksi voi saman päivän ajoja merkitä erikseen sähköpyörällä tai 100 % lihasvoimin ajetuiksi, laitetaan kyseisen päivän merkintä tällaisessa tapauksessa kokonaan sähköpyörällä ajetuksi. 


Yhteydenottolomake

Kilometrikisassa 2021 on otettu käyttöön yhteydenottolomake, jonka voivat täyttää järjestelmään kirjautuneet. Ei-kirjautuneet voivat laittaa suoraan sähköpostia osoitteeseen info(at)poljin.fi. Huom! kuvaile yhteydenoton syy viestissä mahdollisimman tarkasti, jotta asiasi edistäminen käy nopeammin. Suomen Työsuhdepyörä


Move & Go


Wattcoach – Ride ahead.


Polar


Punainen Risti - Röda Korset


SPR Ketjureaktio