Säännöt

Kilometrikisan säännöt ja ohjeet

Kilometrikisa on työyhteisöjen, yhdistysten, seurojen, harrastusporukoiden, ystäväporukoiden tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään tai -minuuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueen saldoa. 

Minuuttikisaan ei ilmoittauduta erikseen vaan kaikki joukkueet ja kaikki joukkueiden jäsenet voivat kirjata halutessaan järjestelmään kilometrien rinnalla myös aikaa. Yksittäisen polkijan on mahdollista kirjata joko aikaa tai kilometrejä tai molempia. Joukkueen kesken voi toki sopia, kirjataanko molempia. Minuuttikisan päätarkoitus on tehdä kisailusta entistä tasapuolisempaa, madaltaa osallistumisen kynnystä ja kiinnittää huomiota pyöräilystä nautiskelun ja hitaasti kiiruhtamisen iloihin.

Joukkueet näkyvät Minuuttikisan puolella sitä mukaan kun joukkueesta vähintään yksi jäsen on kirjannut järjestelmään minuutteja. Kuten Kilometrikisassakin, joukkueen tulos jaetaan vähintään viidellä. Joukkueen koko määräytyy aktiivisten polkijoiden mukaan (kummassakin kisassa erikseen - 20 hengen kilometrikisajoukkue voi näkyä Minuuttikisassa  7 hengen joukkueella, jos vain 7 polkijaa joukkueesta kirjaa aikaa).

Kuntasarjassa kisaavat kunnat. Kuntasarjaan ei myöskään tarvitse ilmoittautua erikseen: jokainen polkija, joka on tallentanut tiedon omasta henkilökohtaisesta kotikunnastaan omiin tietoihinsa, alkaa automaattisesti kartuttamaan myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla.

Kilometrikisassa poljetaan koko joukkueen voimin kisan aukioloaikana aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan voi ilmoittautua lisää osallistujia koko kisan ajan ja kilometrit voi kirjata myös takautuvasti. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit (ja minuutit), myös vapaa-ajan ja loma-ajan pyöräilyt.

Pyöräilykilometreiksi ja -minuuteiksi hyväksytään polkupyörän kaikilla eri lihasvoimin liikkuvilla sovelluksilla (tandem, nojapyörä, laatikkopyörä jne.) poljetut kilometrit ja minuutit sekä kickbikella eli potkupyörällä taitetut matkat. Kilometrikisan suoritukset pitää polkea kisan hengen mukaisesti ulkona, esim. sisähallissa pyöräiltyjä kilometrejä/minuutteja ei hyväksytä.

Sähköavusteisella polkupyörällä poljetut kilometrit hyväksytään mukaan ja tätä varten on perustettu sähköpyöräsarja. Sähköpyöräsarjassa kilpailevat automaattisesti ne joukkueet, joissa yksikin jäsen on kirjannut sähköpyörällä ajettuja kilometrejä. Sähköpyörällä ajava kisaaja voi valita kilometrien kirjausnäkymässä, onko yksittäinen kilometrikirjaus ajettu sähköpyörällä vai ei. Näin myös vain osan matkoistaan sähköavusteisella pyörällä ajavilla on mahdollista merkitä matkansa järjestelmään ja kerryttää joukkueen kilometrisaldoa niin sähköpyöräsarjassa kuin tavanomaisessakin sarjassa, kirjauksesta riippuen.

Voittajajoukkue on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä tai -minuutteja osallistujaa kohden.

Sarjat, joiden 3 parasta joukkuetta palkitaan:

Jos joukkueessa on alle 5 henkilöä, joukkueen yhteensä polkemat kilometrit jaetaan viidellä. Sähköpyöräsarjassa joukkueen polkemat kilometrit jaetaan vähintään kolmella.

Lopuksi on hyvä muistaa, että tämä on leikkimielinen kisailu, jonka päätarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään. Suurin osa palkinnoista arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Kunkin osallistujan itse merkkaamat kilometrit ja minuutit perustuvat viime kädessä luottamukseen ja toivomme kanssapolkijoilta korkeaa moraalia tässäkin suhteessa.

Yhteydenotot: Pyöräilykuntien verkosto ry / info(at)poljin.fi

Powered by Tunturi

Suomen työsuhdepyörä

Move & Go FinlandWattcoach – Pyöräilyvalmennus ja spinningKetjureaktio