Säännöt

Kilometrikisan säännöt ja ohjeet

Kilometrikisa on työyhteisöjen, yhdistysten, seurojen, harrastusporukoiden, ystäväporukoiden tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään tai -minuuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueen saldoa. 

Rekisteröityminen 

Ennen liittymistä joukkueeseen jokaisen osallistujan tulee luoda itselleen henkilökohtainen käyttäjätili, joka tehdään kohdasta ''rekisteröidy''. Käyttäjätilin luomisen jälkeen henkilöllä on mahdollisuus liittyä joukkueeseen tai perustaa itse joukkue kisaan. 

Sarjat, joissa kisaa käydään

Joukkue siirtyy piensarjasta suursarjaan automaattisesti, kun osallistujamäärä on 25 henkilöä. Tehosarjassa kisaavat joukkueen koosta riippumatta pyöräilyseurat, liikuntayhdistykset, aktiiviharrastajien ryhmät ja muut vastaavat "ammattilaiset".

Joukkueen tulos Kilometrikisassa

Joukkueen sijoitus omassa sarjassaan määräytyy kilometriä per henkilö -tuloksen perusteella. Joukkueen polkema kokonaiskilometrimäärä siis jaetaan joukkueessa kilometrejä kirjanneiden henkilöiden lukumäärällä. Nollatuloksella joukkueessa mukana olevat joukkueen jäsenet eivät vaikuta laskentaan.

Huom! Jos joukkueessa on alle viisi henkilöä, joukkueen yhteensä polkemat kilometrit jaetaan kuitenkin aina vähintään viidellä. Kilometrikisan eräs tärkeä tarkoitus on nostattaa joukkuehenkeä erilaisissa yhteisöissä ja siksi Kilometrikisassa kannustetaan luomaan joukkueita :)

Kilometrikisa ja minuuttikisa 

Yksittäisen polkijan on mahdollista kirjata joko aikaa tai kilometrejä tai molempia. Minuuttikisaan ei ilmoittauduta erikseen vaan kaikki joukkueet ja kaikki joukkueiden jäsenet voivat kirjata halutessaan järjestelmään kilometrien rinnalla myös aikaa. Joukkueen kesken voi toki sopia, kirjataanko molempia. Minuuttikisan päätarkoitus on tehdä kisailusta entistä tasapuolisempaa, madaltaa osallistumisen kynnystä ja kiinnittää huomiota pyöräilystä nautiskelun ja hitaasti kiiruhtamisen iloihin.

Joukkueet näkyvät Minuuttikisan puolella sitä mukaan kun joukkueesta vähintään yksi jäsen on kirjannut järjestelmään minuutteja. Kuten Kilometrikisassakin, joukkueen tulos jaetaan vähintään viidellä. Joukkueen koko määräytyy aktiivisten polkijoiden mukaan (kummassakin kisassa erikseen - esimerkiksi 20 hengen kilometrikisajoukkue voi näkyä Minuuttikisassa seitsemän hengen joukkueella, jos vain seitsemän polkijaa joukkueesta kirjaa aikaa).

Kilometrikisassa poljetaan koko joukkueen voimin kisan aukioloaikana aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan voi ilmoittautua lisää osallistujia koko kisan ajan ja kilometrit voi kirjata myös takautuvasti. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit (ja minuutit), myös vapaa-ajan ja loma-ajan pyöräilyt.

Sähköpyörällä poljetut kilometrit 

Sähköavusteisella polkupyörällä poljetut kilometrit hyväksytään mukaan ja tätä varten on perustettu sähköpyöräsarja. Sähköpyöräsarjassa kilpailevat automaattisesti ne joukkueet, joissa yksikin jäsen on kirjannut sähköpyörällä ajettuja kilometrejä. Sähköpyörällä ajava kisaaja voi valita kilometrien kirjausnäkymässä, onko yksittäinen kilometrikirjaus ajettu sähköpyörällä vai ei. Näin myös vain osan matkoistaan sähköavusteisella pyörällä ajavilla on mahdollista merkitä matkansa järjestelmään ja kerryttää joukkueen kilometrisaldoa niin sähköpyöräsarjassa kuin tavanomaisessakin sarjassa, kirjauksesta riippuen.

Jos osallistuja käyttää saman vuorokauden aikana sekä normaalia polkupyörää että sähköpyörää, tulee kilometrit merkitä järjestelmään seuraavasti. Joka toinen päivä sähköpyöräkilometrit ja joka toinen päivä normaali pyörällä ajetut kilometrit. Järjestelmän kalenteri ei tällä hetkellä hyväksy kuin jomman kumman vaihtoehdon (sähkopyörä tai tavallinen pyörä). Sähköpyöräsarjassa joukkueen polkemat kilometrit jaetaan vähintään kolmella.

Kuntasarja 

Kuntasarjassa kisaavat kunnat. Kuntasarjaan ei myöskään tarvitse ilmoittautua erikseen: jokainen polkija, joka on tallentanut tiedon omasta henkilökohtaisesta kotikunnastaan omiin tietoihinsa, alkaa automaattisesti kartuttamaan myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla.

Kisaan voi osallistua myös muilla liikkuvilla sovelluksilla 

Pyöräilykilometreiksi ja -minuuteiksi hyväksytään polkupyörän kaikilla eri lihasvoimin liikkuvilla sovelluksilla (tandem, nojapyörä, laatikkopyörä jne.) poljetut kilometrit ja minuutit sekä kickbikella eli potkupyörällä taitetut matkat. Kilometrikisan suoritukset pitää polkea kisan hengen mukaisesti ulkona, esim. sisähallissa pyöräiltyjä kilometrejä/minuutteja ei hyväksytä.

Palkitseminen 

Voittajajoukkue on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä tai -minuutteja osallistujaa kohden.

Sarjat, joiden kolme parasta joukkuetta palkitaan:

Lopuksi on hyvä muistaa, että tämä on leikkimielinen kisailu, jonka päätarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään. Suurin osa palkinnoista arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Kunkin osallistujan itse merkkaamat kilometrit ja minuutit perustuvat viime kädessä luottamukseen ja toivomme kanssapolkijoilta korkeaa moraalia tässäkin suhteessa.

1.12.2021 Huom! Olemme muuttanneet palkitsemiskäytäntöjä: Jatkossa jos sama joukkue polkee palkitsemissijalle sekä kilometri- että minuuttisarjassa, niin joukkueelle lähetetään vain yksi palkinto. Parempi tulos otetaan huomioon. Jäljelle jäänyt palkinto lähetetään sille joukkueelle, joka on ko.sarjassa seuraavana eli neljännellä tai viidennellä sijalla. Näin voimme jakaa palkintoja mahdollisimman monelle eri joukkueelle.

Yhteydenotot: Pyöräilykuntien verkosto ry / info(at)poljin.fiSuomen Työsuhdepyörä


Move & Go


Wattcoach – Ride ahead.


Polar


Punainen Risti - Röda Korset


SPR Ketjureaktio